Hippie busje

Het hippie busje is ontstaan vanuit de hippie cultuur die ruwweg geduurd heeft van midden jaren zestig tot midden jaren zeventig. Met name Volkswagen busjes werden hiervoor gebruikt.  Dit had te maken met de ruimte voor personen, gitaren en kampeerspullen. De bussen staan bekend om het kleurrijke schilderwerk aan de buitenkant.  Het waren met name de VW T1 en VW T2 die hiervoor werden gebruikt.

Het oorspronkelijke idee van de hippiebus komt van de schrijver Ken Kesey. Nadat hij met het boek One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1962) was doorgebroken als schrijver kocht hij in 1964 een oude schoolbus, die hij van afgekeurd voertuig om zou toveren tot ‘DE’ bus. Op een amateuristische wijze schilderde hij het voertuig over in felle kleuren. Het hippie busje werd voorzien van een elektrische gitaar, een basgitaar en drums. Bovenop het dak een grote luispreker geplaatst, die het geluid voortbracht welke de inzittenden maakten. De vernieuwde schoolbus trok de aandacht van de gehele omgeving, en het duurde niet lang voor een groep van veertien rebelse jongeren met de bus door Amerika trok.

De hippie cultuur nam het idee van de psychedelisch beschilderde bussen langzaam over en er verschenen steeds meer Volkswagen hippie busjes van de modellen T1 en T2 in het straatbeeld. De bussen hadden veel ruimte, zodat de hippies ze zouden kunnen gebruiken om de wereld in te trekken. Bovendien was de bus vernieuwend en had het een model dat prima in de rest van het hippiebeeld paste. De hippiebussen werden later vaak versierd met felle kleuren, in de vorm van bloemetjes (in het kader van de flowerpower) of andere vredige figuren. Zoals ook in de rest van de hippiecultuur, stonden vrede en vrijheid bij het ontwerp van het voertuig centraal.

WellColl heeft ook een hippie busje, die ook te huur is.

Ga naar het WellColl hippie busje